Skrivet av: Börjesson | 29 maj 2012

Om Svenska Dagbladets kommentarsfunktion

Svenska Dagbladet, som är i princip den enda större svenska nättidningen som tillåter en livaktig läsardiskussion på sina artiklar, ändrar från och med i dag sin (Disqus-baserade) kommentarsfunktion. Det blir nu bara tillåtet med tre kommentarer per användare och artikel. Bakgrunden till det beslutet skriver SvD om här.

Jag har inga problem att förstå anledningen till den här ändringen. Alltför ofta var det ett fåtal debattörer som kände väldigt starkt för en fråga och tog över diskussionen fullständigt, med kommentar efter kommentar som uttryckte i princip samma sak. Nu tvingas folk fokusera sina åsikter och uttrycka dem en gång för alla, och så är det bra med det. Jag ser det också som positivt i största allmänhet att Svenskan ägnar tankemöda åt hur de kan förbättra läsardiskussionen, och tydligen ser den som något av värde, till skillnad från de flesta av sina konkurrenter. Den inställningen är definitivt en tungt vägande anledning till att jag själv företrädesvis väljer SvD när jag läser ”gammelmedia” (eller MSM, Mainstream Media, som det också brukar kallas, till skillnad då från den rappare men oftast mer hårdvinklade bloggosfären). DN och Aftonbladet har t ex totalt gjort bort sig i sin syn på kommentarer, och jag läser därför i princip aldrig de tidningarna längre.

Men med detta sagt har jag också stor förståelse för all den kritik som inkommit (se läsarkommentarerna till nyss länkade SvD-artikel) på temat att tre kommentarer är alldeles för lite för att ge möjlighet att besvara de svar man själv får på sin ursprungliga kommentar. Det blir inte mycket till diskussion då, utan bara en lång rad av läsarmonologer. Jag skulle därför vilja föreslå följande istället, som ett alternativ till ny kommentarspolicy på SvD:

  • Ändra visningsläget på kommentarerna så att man per default bara ser ”rotkommentarer”, dvs kommentarer till själva artikeln. Svar till rotkommentaren visas bara som en siffra, vill man se svaren så får man klicka på roten.
  • Tillåt max tre rotkommentarer per användare. Utöka längdbegränsningen för dessa från 500 tecken (vilken är en löjligt låg gräns, som dessutom ändå inte efterlevs av moderatorerna) till 1000 tecken. Bygg en rent teknisk spärr mot att överskrida den gränsen, så slipper vi dagens godtyckliga modererande kring detta.
  • Tillåt däremot obegränsat antal svar per användare på egna eller andras rotkommentarer, dock högst två per rot, och högst 500 tecken. Sätt en total maxgräns för antalet svar på en rotkommentar – säg max sju svar. Ge därutöver den som skrivit rotkommentaren möjlighet att alltid få sista ordet i sin egenstartade diskussion, genom att få skriva en sista kommentar även om gränsen på sju redan är nådd.

Med dessa regler uppnås målet att förhindra enskilda spammare från att helt ta över en diskussion, och läsaren ges möjlighet att bara se (förhoppningsvis genomtänkta) kommentarer till själva artikeln, snarare än en massa inbördes käbbel. Men det ges ändå möjlighet att föra en debatt även läsarna emellan, vilket också (tycker jag) är en viktig ingrediens i artikeldiskussionen.

Synpunkter på detta? Här nedan är ordet fritt, utan några antalsbegränsningar. 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: