Skrivet av: Börjesson | 14 april 2012

Rätten att slippa välja

Två moderater breder ut sig i en krönika i dagens Svenska Dagbladet om rätten att fritt få välja sjukvård, något som ju har varit ett stående tema för det partiet, och för regeringen som helhet, under lång tid. Men som vanligt gör de, tycker jag, det alldeles för lätt för sig. De tar ett rent ideologiskt ställningstagande för valfrihet i alla lägen, utan att alls fundera över hur det skall fungera i praktiken för vanligt folk.

För visst låter det bra med patientens rätt att välja. Men hur är det då med patientens rätt att (precis som de flesta av oss) inte veta ett skit om sjukvårdsfrågor, och dessutom att vara – just det – sjuk och därför svagare och än mindre i stånd att göra ett informerat val än annars, och därför bara söka sig till första bästa vårdinrättning, och ändå kunna räkna med att få just den vård hon behöver?

Sjukvård är inte som snabbmatsrestauranger, där man äter på ett ställe, finner det mindre bra och går någon annanstans nästa gång, med resultat att det sunkiga haket så småningom går i konkurs. I sjukvården måste första valet patienten gör, och varje val därefter, vara rätt. Det får helt enkelt inte finnas några ”mindre bra” vårdinrättningar. Det är ett område som inte lämpar sig för Moderaternas ryggradsmässiga ekonomiska darwinism.

Det handlar inte bara om patientens rätt att välja. Det handlar om hennes rätt att slippa välja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: