Skrivet av: Börjesson | 31 mars 2012

Earth Hour – meningslöst jippo som kan bli nyttigt

Att släcka ljuset i en timme som en manifestation för ”klimatet” kan synas poänglöst. (Och när fasen blev ordet klimat en synonym till miljö?) Motståndet tycks också massivt i tidningarnas kommentarsfält. I princip alla spyr galla över denna timme och hävdar att de tvärtom kommer att tända extra ljus som protest. Men när det nu ändå lobbas så hårt för den här timmen varje år, och den börjar rota sig i folks medvetanden, låt oss då istället använda den till något meningsfullt!

Varje ”Earth Hour” framöver borde vi stänga av strömmen – inte var och en för sig utan centralt i elnätet. Gör det till en test av hur vi klarar av strömavbrott, en årlig övning i civil beredskap. Fungerar reservgeneratorerna, där sådana finns och behövs? Har vi något dricksvatten när elen faller bort? Funkar nödnumret 112? Kan blåljusmyndigheterna upprätthålla normal verksamhet? Klarar affärerna att hålla öppet under en timme utan ström (om än bara med kontantbetalning)? Utan ström, kan vi komma in och ut ur våra portlåsförsedda bostäder? Har vi var och en vad vi behöver av ficklampor, stearinljus och kanske spritkök för att klara oss en stund utan el?

Sverige är, inbillar jag mig, generellt riktigt uselt på krisberedskap. Vi privatpersoner förväntar oss att samhället skall ta hand om oss, samtidigt som samhället år för år i ekonomins och just-in-time-andans namn har rustat ner allt vad beredskap heter. Men rätt var det är, pga oväder, solstorm, terrorattack eller vad det nu kan vara, så kommer det att hända att elförsörjningen slås ut. Kanske dröjer det inte timmar utan dagar innan strömmen är tillbaka igen. För att kunna hantera sådana krislägen, och för att bygga upp en allmän medvetenhet om hur sårbart det moderna samhället egentligen är, vore en årlig Earth Hour av det här slaget riktigt nyttig.

Om vi sedan för att få alla med på noterna måste pynta arrangemanget med lite floskler om ”klimatet” och att vi sparar energi under denna timme, då må det vara hänt. Lite får vi väl offra för den goda sakens skull!

Länkar: GP, GP, SvD, SvD, DN, SVT, XP, XP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: