Skrivet av: Börjesson | 08 april 2011

Den makalösa manickens makalösa tajming

Det pratas mycket just nu, åtminstone i vissa kretsar, om italienaren Rossi och hans märkliga manick. För den som inte har hängt med så handlar det om en påstådd ny energikälla. Med bara några hundra gram nickelpulver, lite vätgas, plus några hemliga katalysatorer i små mängder och lite startenergi, har Rossis maskin – energikatalysatorn, E-Cat, en till synes hemmasnickrad sak som inte är större än att den ryms på ett ordinärt köksbord – kunnat producera stora mängder energi i många timmar i sträck i upprepade experiment. Efteråt har man hittat spår av andra metaller, bland annat koppar och järn, i nickelpulvret, vilket har föranlett spekulationer kring kall fusion, bubbelfusion eller liknande kärnprocesser. Men varken Rossi själv eller någon annan säger sig fullt ut kunna förklara hur det fungerar. En del granskare har pratat om att det krävs ”ny fysik”, ännu oupptäckta egenskaper hos materien, för att det uppmätta resultatet alls skall vara möjligt. Mycket mer om detta finns att läsa hos tidningen Ny Teknik, som nog är de som följt det hela mest ingående i svensk media. Här är deras senaste artikel.

Självklart är första tanken för alla och envar att det måste vara en bluff. Men det måste i så fall vara en mycket skicklig bluff, eftersom ingen har lyckats lista ut varifrån den extra energin kommer om den inte produceras av någon kärnreaktion. Apparaten är för liten för att kunna dölja tillräckliga mängder kemiskt bränsle, och utomstående observatörer har noga kontrollerat att det inte tillförs energi utifrån under processens gång. Däremot har de fullständiga detaljerna kring vad som sker inne i apparaten inte offentliggjorts, men det är ju inte svårt att förstå anledningarna till det hemlighetsmakeriet, även om det inte skulle vara en bluff.

Det som slår mig, det är att om det här skulle vara på riktigt, då är det inte bara en av historiens största vetenskapliga upptäckter, utan den kommer också vid en alldeles förunderligt väl vald tidpunkt. Vi har enligt de flesta bedömare alldeles nyss passerat Peak Oil, dvs världen kommer aldrig igen att kunna producera så mycket olja som härom året. Källorna sinar, och det kommer nu att långsamt gå nedåt år för år, tills oljan om ett antal decennier är helt slut, eller tills vi i bästa fall lyckats ersätta den med annan energi och inte behöver den längre. Domedagsprofetiorna kring Peak Oil torde jag inte behöva upprepa här, alla har säkert läst några av alla spekulationer om hur samhället kommer att kollapsa när efterfrågan på olja inte längre kan täckas: Transporter kommer att bli dyra och krångliga, flyget blir första offret men så småningom ryker lastbilar och bilar också, plast blir för dyrt att använda, jordbruket kommer att bli mycket mindre effektivt utan alla oljedrivna traktorer och oljetillverkad konstgödsel, vi kommer inte att kunna värma våra hus längre, osv osv – kort sagt blir det först världskrig om de sinande oljeresurserna, och därefter kommer hälften av jordens återstående befolkning att svälta och frysa ihjäl.

Förhoppningsvis är de värsta profetiorna kraftigt överdrivna. Vårt just nu totala oljeberoende är inte överdrivet, men möjligen undervärderar man mänsklighetens förmåga att snabbt hitta nya lösningar när nöden kräver det. Men att oljans frånfälle kommer att ha en enorm påverkan på världen, det står utom tvivel. Och det är det jag menar med den makalösa tajmingen för Rossis uppfinning. Att den skulle dyka upp nu, i princip i sista skälvande ögonblicket innan det är för sent för att rädda världen, är lite för perfekt för att vara trovärdigt.

Min (konspirations)teori är därför att om Rossis apparat är äkta – och det är ju ett gigantiskt ”om”, det där – då är Rossi en bulvan. Då har den här fusionsprocessen eller vad det nu är uppfunnits redan för länge sen, gissningsvis i USA, och man har valt att tjuvhålla på den ända tills det helt enkelt inte gick att vänta längre. Varför? Tja, fri tillgång till energi kommer att drastiskt förändra världen. Åtminstone USA var nog ganska nöjda med världen så som den var, med de själva som dess herrar. Dessutom står det förstås enorma ekonomiska intressen på spel i oljeindustri med mera, och att oljelobbyn har ett starkt inflytande på amerikansk politik vet ju alla vid det här laget.

Skulle denna teori vara sann så är det, anser jag, inget mindre än ett brott mot mänskligheten att hålla tillbaka den här tekniken. Men ingen kommer förstås att vara i en position att ställa USA till svars. Världens största krigsmakt har man sedan länge, och världens största budgetunderskott kommer att vara ett minne blott med alla pengar man kommer att tjäna på den nya energin. USA kommer att slå världen med häpnad med hur fort de kan omsätta denna än så länge vaga process i praktiska tillämpningar. Inte att undra på, när man har haft vem vet hur många år att förbereda sig på.

Hur som helst är det en mycket spännande ny värld som står för dörren om Rossis maskin håller vad den lovar. Fördelarna med fri energi är uppenbara. Nackdelarna finns också – blir det ännu mer hysterisk befolkningstillväxt, ännu mer skövling av planetens redan till bristningsgränsen ansträngda miljö? ”With great power comes great responsibility”, som det heter. Det är frågan i vilken mån mänskligheten är mogen det ansvaret.

En sista fundering om tajmingen har jag också: Att den verkar så tillrättalagd, det tyder kanske än mer på att det hela är en bluff från Rossi och hans kompisar. När bättre att försöka sig på en fräckis än just nu, när världen som mest skriker efter en sådan uppfinning?

Det skall som sagt bli högintressant att se vart det här tar vägen framöver. Oljan tar slut hur som helst, så mycket vet vi. Vad händer då? Nutiden är en intressant tidsepok att råka ha fötts i!

Ny Tekniks artiklar i ämnet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Annonser

Responses

 1. Nöden är uppfinningarnas moder sägs det och det kan nog vara en god förklaring till att det här kommer just nu. Det är självfallet också så att om världsläget blir alltför akut så kan forskare med viktig teknologi och rimlig moral inte tjuvhålla på tekniken längre i förhoppningar om att ytterligare kunna öka sina chanser till hållbara patent och säkra Nobelpris. Då kan de pressas att skjuta ut teknik som egentligen knappast är färdigutvecklad och illa förstådd.

  Givet att amerikanska flottan (tror jag det var) har haft kännedom om svårförklarlig energiutveckling så bör amerikanerna inte varit alldeles ignoranta om sådant här, men även om amerikaner ofta är duktiga är de ofta också otroligt korkade. Så forskningen kring det här har sannolikt fått väldigt lite ekonomiska resurser. Du skulle behöva klämma ur dig en bra teori varför amerikanerna skulle behöva Rossi som bulvan! Jag tvivlar starkt på att du kan hitta en sådan teori, men lycka till!

 2. Varför de behöver Rossi? Grundtanken i min teori är ju att de har suttit och tjuvhållit på den här processen i åratal, men absolut inte vill erkänna det. Då verkar det mer trovärdigt att upptäckten presenteras någon annanstans än i USA, och i väldigt rå och primitiv form. Hade det varit nån gök från MIT i Boston eller så som kommit med detta så hade konspirationsteorierna duggat mycket tätare, inte minst när amerikanska företag sedan visar sig förbluffande snabba att lyckas omsätta tekniken i praktiska tillämpningar.

 3. Jag tycker det är nedlåtande mot Rossi och alla tusentals timmar han lagt ner på utvecklingen av sin maskin. Rossi är ingenjör och har i motsats till forskarvälden bemött problemet från det praktiska hållet genom att testa tusentals olika kominationer.
  Sen kan ju USA suttit på denna eller en annan lösning till fri energi ändå!?

 4. För den som vill följa detta så kan man göra det ex-vis här;

  E-Cat World; http://www.e-catworld.com/
  ECat News http://ecat-news.com/

  Det italienaren Rossi visat på är inget nytt utan har förekommit till och från sedan 1920-talet. En ”gratis” energikälla skulle då som nu vända upp och ned på världen. Idag skulle den stackars ”uppfinnaren/upptäckaren” snabbt klassas som ”terrorist”.

  Se vad som hände Nikola Tesla’s projekt om bl.a en ”gratis” energikälla. Kolla in den utmärkta PBS-dokumentären, Master of Lightning; http://video.google.com/videoplay?docid=-5031375692606487930


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: