Skrivet av: Börjesson | 04 april 2011

Bränn fler koraner!

En bindgalen amerikansk pastor bränner en koran. Många tusentals människor blir heligt förbannade och ger sig ut och kravallar på gatorna i Afghanistan – i tre hela dagar! Tjugotvå människor, varav sju FN-anställda, mister livet.

I efterspelet kommer det väldigt många fördömanden av pastorn, som borde ha insett vad följden av hans luntande skulle bli. Bland annat president Obama och FN:s Afghanistan-sändebud de Mistura har varit inne på det spåret. Men dessa fördömanden är fullständigt fel!

Pastor Terry Jones är en uppmärksamhetstörstande pajas, varken mer eller mindre. Visst borde han ha låtit bli, visst borde han insett följderna – och det gjorde han säkert också, det var nog precis det här scenariot han var ute efter. Men det är oväsentligt i sammanhanget. Att älta pastorns roll i det hela är att fördunkla sakfrågan.

Hur kan någon överreagera så till den milda grad på en religiös symbolhandling som denna? Jag förstår det inte. Det är kanske inte så konstigt heller. Som svensk, född på 70-talet, efter den gamla kristendomens död och före nyandlighetens uppvaknande, ingår jag förmodligen i världshistoriens mest sekulariserade generation. Ingen på jorden har någonsin haft sämre förutsättningar än jag att förstå religiös fanatism.

Men alltså: Om man blir förbannad av en sådan här sak, då är en rimlig motreaktion att gå och offentligt bränna en bibel. Är man riktigt ilsk kan man kanske bränna en hel hög. Quid pro quo. Ha, där fick ni! Det skulle jag utan vidare kunna förstå. Men att på grund av en bränd koran samlas i en pöbel och gå till storms mot varje symbol för västerlandet och kristenheten man kan finna, det saknar varje rim och reson. Och det var inte ens något slags helig bärsärkagång det var frågan om, där de FN-anställda råkade komma i vägen. Nej, dessa mördare hade full kontroll på vad de gjorde. Svensken som dog letades upp, drogs fram ur sitt gömställe, och så skar de halsen av honom. En rysk FN-anställd som kunde språket och hade sinnesnärvaro nog att påstå att han var muslim skonades, så vad det handlade om var religiöst motiverade iskalla avrättningar.

Man kunde kanske fundera på om religionen bara var ett svepskäl, att det i själva verket var ett utfall mot de som ockuperar afghanernas land. Men nej, vi har sett precis lika hysteriskt överdrivna reaktioner tidigare från de flesta länder i den muslimska världen, ockuperade eller inte. Är det inte en koranbränning så är det en teckning eller rondellhund av Muhammed. Det verkar helt enkelt finnas en grundläggande fanatism inbyggd i nutidens islam, där tanke och förnuft kopplas bort så fort de rätta strängarna slås an. Det är detta som är grundproblemet, inte den uppblåsta nollan Terry Jones. Islam måste lära sig att tåla kritik, i alla former, även fullständigt missriktad eller oförskämd sådan. Att klara det är en helt nödvändig förutsättning för varje trossystem, samfund eller organisation som vill ha en plats i den moderna världen.

Istället för att försöka förstå och respektera den otyglade fanatismen borde Väst fördöma den och enbart den. Att lyfta fram pastorn som orsak till det skedda är, även om man fördömer pöbeln i samma andetag, att ge ett berättigande till reaktionen. Det finns aldrig någon som helst ursäkt för att ta livet av folk på grundval av en symbolhandling. Aldrig.

För att en gång för alla banka in den läxan i fanatikernas skallar borde Väst nu unisont, i alla länder, bränna koraner dagligen, publicera fler karikatyrer i samtliga tidningar, skända profeten och spotta mot Mekka fem gånger om dagen. För rättvisans skull bör man göra detsamma med biblar, Jesusbilder och symboler för alla andra religioner. Fortsätt med detta oförtrutet dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, och låt fanatikerna av alla de sorter kravalla sig trötta. Till slut kommer de att inse att deras överreaktion inte gör någon nytta, och att all denna skändning faktiskt inte skadar deras religion alls, så länge man helt enkelt ignorerar den.

Enda alternativet till ovanstående handlingsplan är att Väst fortsätter som förut, att huka för intoleransen och desperat försöka undvika allt som kan väcka anstöt. Den vägen leder i förlängningen till avskaffandet av det fria och öppna samhälle vi tror på, det samhälle som många generationer före oss har kämpat och blött för att skapa. Och det är helt enkelt inte acceptabelt. Ibland måste man stå upp för det man tror på, till och med i västvärlden.

Länkar: GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, XP, XP, SkD

Annonser

Responses

 1. Instämmer med Börjessons insiktsfulla beskrivning av problemet med mordiska
  muslimer. Alla dagstidningar borde ha en nidbild av pedofilen på första sidan dag efter dag, alternerat med bilder av den berömda rondellhunden, dagliga TV visningar med eldning av koranen. Att stryka mordiska muslimer medhårs är absolut de mest kontraproduktiva förhållningssätt som man kan tänka sig. Utan att provocera dessa galningar till att gripas av mordlust och för att sedan avliva dessa monster, det är nog den enda framkomliga vägen. Tyvärr.

 2. Ja du Evald, du verkar ha läst men ej förstått. Det finns aldrig någon som helst ursäkt för att ta livet av folk på grundval av vilken religion de bekänner sig till heller.

 3. Jag undrar varför så många som nyligen tycks ha insett vad islam går ut på har ett sådant behov av att smutskasta andra islamkritiker. ”Bindgalen”, ”uppmärksamhetstörstande pajas”, ”uppblåsta nolla”. Det är ju inte direkt objektiva omdömen du kastar omkring en person som jag antar att du inte känner mer än genom de artiklar som förekommer sporadiskt i svensk media.

  Är det måhända ett behov av att överkompensera skamkänslorna över den nyförvärvda insikten om islam och obehaget av att lämna den politiska korrekthetens trygga famn? Ett sätt att skrika ut ”jag är inte rasist men..”?

  Visst har du rätt i att koraner bör brännas så länge människor reagerar som om det vore något värre än att bränna någon annan bok. Men varför då kritisera de som faktiskt går från ord till handling?

 4. Du kan ju testa att ockupera ett land och sedan bränna symboler som är viktiga för de ockuperade, det behöver inte vara heliga skrifter.

 5. Kan politik och medvetenheten att bidra till lösningen av olika religiösa och kulturella dilemman, och politik och medvenheten kan leda till en negativ roll i den. Men i en värld som blir alltmer enhet inom ekonomi, politik och kultur, skapandet av en universell civilisation möjligt och nödvändigt. Men för att nå en sådan värld med minimala förluster kräver medvetenhet och nödvändiga politiska att göra så.

 6. ”…Det verkar helt enkelt finnas en grundläggande fanatism inbyggd i nutidens islam, där tanke och förnuft kopplas bort så fort de rätta strängarna slås an. …”

  Jo… – Börjesson – så är det ju – men EXAKT samma fanatism finner Du i ALLA religioner – såväl som den s k nyandligheten – även om den ej yttrar sig på samma sätt. Det grundläggs hos barnen – och sen bara ”rullar det på” – utan att någon i PyramidMaktHavarnas fårskock = Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av MedBorgarna i världens alla länder – reflekterar över ifall det finns en annan väg.

  ”Ren auktoritet ställdes emot försökspersonens [deltagarens] yttersta moraliska övertygelser om att inte skada andra, och, med offrets skrik av smärta fortfarande ringande i försökspersonens [deltagarens] öron, vann auktoriteten för det mesta. Vuxna människors extrema villighet att med alla medel tillmötesgå en auktoritär persons befallning utgör studiens viktigaste resultat och är det faktum som mest pockar på förklaring. …” – slut citat härifrån.

  Det är synd om människorna… 😥


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: