Skrivet av: Börjesson | 15 december 2010

Sånt händer inte i Sverige

Debatten efter självmordsattentatet i Stockholm i lördags verkar till större delen bestå av klentrogenhet – inte händer väl sånt i Sverige!? – och tafatta försök att förlika bilden av Taimour Abdulwahab, den vänlige och välanpassade Tranåsbon, med Taimour Abdulwahab, den fanatiske bombaren. Borde inte terrorister vara utstötta, trasiga människor som inte passar in? Borde man inte, som i Musse Pigg-serier, kunna känna igen skurkarna på deras rynkade ögonbryn och elaka flin? Och hur skall man kunna avfärda denne Taimour som det extrema undantaget, en risk på miljonen, något som aldrig kommer att upprepas, när han ju verkar så… vanlig?

Skall du läsa en enda text som reder ut begreppen och förklarar bakgrunden, och understryker hur stor risken är att det här kommer att hända igen, så rekommenderar jag den här, skriven av Julia Caesar.

Jag håller nog inte med henne om allt, jag har fortfarande svårt för de där skuldbeläggandena av islam i stort, och därmed indirekt av alla muslimer, som hon ägnar sig åt här (vilket även Sverigedemokraterna brukar göra, som jag har skrivit om tidigare). Att det finns moderata muslimer, vilket Caesar själv skriver, bevisar enligt mig att det också finns en moderat islam. De extrema islamisterna skulle kanske inte erkänna det de moderata bekänner sig till som ”äkta” islam, men vem fasen har givit dem ensam tolkningsrätt?

Men med den brasklappen framförd vill jag ändå starkt rekommendera artikeln, som förutom att vara ytterst angelägen också är välskriven, insatt och rik på fakta. Den behöver läsas av så många svenskar som möjligt. Det här perspektivet behöver begrundas och diskuteras (och gärna även kritiseras), inte tystas ner som görs i dag. (Som till exempel när övriga partier i dag kommer att säga tvärt nej till SD:s förslag att i riksdagen diskutera islamistisk extremism, eftersom det riskerar att skapa en vi-mot-dem-debatt.) Och om Caesars siffror stämmer, att Sverige varje år importerar ca 2 000 islamister (alltså den extrema sortens muslimer), då är läget oerhört akut, och artikelns rubrik mycket välfunnen: Dags att vakna, Sverige!

Alla muslimer är inte islamister eller terrorister. Men vilka som är ”fredliga” muslimer och vilka som är våldsbenägna islamister vet varken svenska politiker eller myndigheter och absolut inte den svenska allmänheten. Vi är helt enkelt levande försökskaniner för ”den svenska öppenheten”.
[…]
Enligt flera olika beräkningar brukar andelen islamister hamna på mellan 5 och 10-15 procent av muslimerna. Om vi tar den lägsta siffran, 5 procent, innebär det att Sverige varje år importerar omkring 2 000 islamister. Det är en häpnadsväckande naivitet från Sveriges regering och riksdag om man tror att ett okontrollerat inflöde av islamister i den storleksordningen inte får konsekvenser i form av terroristdåd. Man kan inte med ena handen bedriva massimport av islamister och med den andra tala om att ”värna den svenska öppenheten”. Ekvationen går inte ihop.

Länkar: DN, DN, GP, GP, GP, SvD, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT

Annonser

Responses

 1. Du ar ju inte riktigt klok i huvudet! Det ar ju sadana som dig som man bor akta sig for, framlingsfientliga idioter!

 2. Det är extremt många unga muslimer som blvit extremister med tiden sp hur kan vi veta att det ska inträffa eller inte? Det är faktiskt så att ju större islam och gruppen muslimer växer i Sverige ju större problem kommer vi att få som extremister,rasister i alla form av hudfärger samt mindre och mindre demokrati tillslut ingen demokrati alls i Sverige. Bästa vore därför att islam inte växer mer i Sverige. Förövrigt muslimen du pratar om som sitter i riksdagen i moderaterna vill ju inskaffa sharia laggar det har han själv erkänt.

 3. Låt oss säga att han hade klarat sitt bomb uppdrag i huvudstaden. Låt oss säga att 3 familjemedlemmar till Malin plus 60-70 människor till hade blivit sprängda i luften. Vem hade då varit ”inte riktigt klok”?. Att skrika ”du är dum i hövvet” varje gång någon försöker få igång en diskussion om detta problem är inte bara oerhört obegåvat men också väldigt farligt. Vad kan och vet du egentligen om detta Malin? Har du läst koranen? Har du själv varit i något land med Sharia lagar? Ved du vad grundprincipen med Islam är? Dess byggstenar? Eller är du självutnämnd expert och hängiven Aftonbladetläsare? Muslimer precis som kristna hävdar att deras religion är en kärlekens religion. Vad skulle dom annars hävda? Alla Islamiska råd i Sverige säger nu att dom tar starkt avstånd från denna form av dåd och att ”detta är inte vad Islam står för”. Vad skulle dom annars säga? Dom enda 3 grupper på vår planet som har befogenhet att sprida så mycket lögner och komma iväg med det är 1. religiösa ledare 2. politiker 3. militära ledare. Och en extrem Islamist är ju faktiskt precis vad det låter som, någon som tror extremt mycket på Islam.

 4. Malin, fråga dig själv följande fråga: ”är jag intelligent?”.

  Jämför dig själv med andra i samhället och se om andra vet/förstår mer än du. Jag gissar att du kommer märka att du vet förvånansvärt lite och förstår ännu mindre, jämfört med andra. Med tanke på din grammatik är det möjligt att du är invandrare, men det är egentligen irrelevant…det viktiga är att du inte verkar vara speciellt intelligent och det därför inte är lämpligt att du beskyller någon annan för att inte vara ”klok i huvudet”.

  Lyssna på de som vet mer och är smartare än du istället, försök lära dig. Sen om du kunde hålla dina efterblivna åsikter till dig själv, tills du kommit ur tonåren (eller åtminstone fått lite livserfarenhet), så vore det rätt uppskattat.

 5. Jag tycker att vi bör, och inte bara pga av vad som hände nyligen i sthlm, diskuttera invandringen i Sverige men problemet är att formulera frågan och vad vi är ute efter. Sen titta närmare på problemet. Vad vi gör nu är att titta på några problem vi har och se hur vi ska lösa det. Därför blir hela metoden felaktig och politikerna drar sig undan sådana diskussioner.

  För det andra vill jag säga till Mr. Lars och Illvall att sluta med sina kopierade och metodiska inlägg som bara syftar till att trakassera på en annans åsikt. Malins åsikt kanske var väldigt subjektiv och inte kom med några belägg, men snälla lars, har du själv läst koranen och varit i ett muslimskt land? Och Illwall, kolla själv omkring dig och du kommer finna att det finns nästan oändligt många smartare och begåvade personer än dig, det kommer det alltid att finnas, för alla. Intellegens är väldigt relativt något som vi inte ens har definerat…

 6. Visst ska kan länka självmordsbombare vid islam. Med vad skiljer det som hände i stockholm nu nyligen med det som hände i Finland nåt år sedan då en ung kille dödade en massa oskyldiga barn eller de baskiska (ETA) som har dödat många hundra spaniorer? För att nämna terrorattackerna från irländska grupper. Finnen hade ett jobbigt liv verkar det som och spaniorerna (ETA) vill ha självständighet (liksom nord-irländska grupper). På nåt sätt så har alla en anledning att ta sitt och andra oskyldigas liv. Det hade också irakiern Taimour. Ingen av anledningarna rättfärdigar sådan våldsam handling men hur gör vi för att föhindra det? ska vi ut och psyktesta all unga mellan 13 och 21 och se om de är våldbenägna och eliminera de från samhället för att inte få en upprepning av det som hände i Finland (eller många andra ställen över hela världen)? eller ska vi hela enkelt titta på de bakomliggande orsakerna till sådan (extrem) utveckling och försöka ändra på det? orättvisor på alla nivåer och på olika sätt skapar och har alltid skapat extremism och det enda sättet att minska det är att jobba mot mindre orättvisor i världen.

 7. Ja, det är intressant att övriga partier inte vill ha en diskussion om islamistisk extremism. Media och politiker verkar fullkomligt ha glömt Taimour Abdulwahabs motiv till attentatet: att Sverige skall dra tillbaks sina trupper från Afganistan.

  Men man vill ändå inte dra några kopplingar med att vi deltar i ett krig i Afaganistan, och man vill ändå inte ha en debatt om islamistisk extremism.

  Nej, allt handlar istället om en missanpassad, arg ung man som verkar agerat i någon slags allmän förvirring. Vilket häpnadsväckande naivt tänkande!!!

  Kommer definitivt lägga min röst på SD i nästa val!!!

 8. @ Fredrik den 15 December 2010
  , kl. 09:49.
  Av vilken anledning gjorde du inte det i höstens val??

 9. Basse.

  Jag har läst koranen. Jag har även läst bibeln. Som ett ex Jehovas vittne (hjärntvättad sedan födseln) tror jag att jag vet mer än dom flesta vad religion kan göra med människor. Jag har även varit i Muslimska länder. Mina åsikter är inte kopierade, jag är 41 år gammal och väldigt medveten om vad som händer runtomkring mig. Jag jobbar inom oljesektorn och är väldigt berest med jobb i blandannat Angola, Iran, Kina etc…Att du tar parti för någon som Malin vars inlägg gick ut på ”du e dum i hövvet” säger väl mer om dig än om mig är jag rädd för.

 10. Det är ett stort problem att islamismen breder ut sig i Sverige med krav på egna badtider (ökade kostnader), egen skolmat (ökade kostnader), omskärning (ökade kostnader), ritualslakt (djurkränkande), vägra hälsa som folk (individkränkande). Invandringen kostar netto minst 40 miljarder årligen (enligt seriös utredning från Växsjö Universitet). Stoppa all muslimsk invandring som kränker oss i pedofilen Muhammeds namn.

 11. lars

  var i mitt inlägg kan du se att jag tog parti för Malins kommentar? Däremot så kritiserade jag personangreppet som du och främst Illvall kom med.
  Att jag tycker att själva det som börjesson skriver är ensidigt och att texten som han rekommenderar (skriven av en Julia Ceasar) är helt absurd, står jag helt och håller för.

  Jag har också läst bibeln (kristen själv) är 30 år och har varit i många muslimska länder, jobbar annars inom bioteknik och medicinteknik.

  Islam används flitigt för att rättfärdiga vissa våldsamma handlingar, då man kan, om man så vill, finna sånna tolkningar i koranen. Men allt vi ser runt omkring oss kan också tolkas på olika sätt men att spränga sig själv och döda många oskyldiga med sig är väldigt långsökt och kan bara förklaras av att det finns en stor drivande kraft för att ”göra skillnad” och få ut sin frustration. Det handlar inte om att man vill döda en vanlig svensk för att gå till paradiset.

  Att döda oskyldiga människor pågår hela tiden eller hur? gör det skillnad på vilket sätt det görs? det görs i Europa av vanliga kristna självständighetkämpar och av israels militär när de bombar palestinska städer (med många oskyldiga döda som följd) för att slå ut en ”terroristgrupp” som de har skapat och jobbar fortfarande hårt för att hålla vid liv.

  Låt något land invadera sverige och ockupera det för flera tiotals år med systemiskt utnyttjande under tiden, skulle svenskarna med den frustration och vrede som många skulle känna (vars delar av deras familj vi kan hypotetiskt säga har blivit offer för en löjlig ockupation) nöja sig med att sitta hemma och sura? nu tänker du, jo men europa, usa, nato… säg att de inte kommer till hjälp, att istället är just DE som attackerar dig, hur gör man då? 99% kommer hålla tålamodet, men 1% av befolkningen kommer att kämpa för frihet med livet som pant. Kanske inte första året, men med åren kommer det att gro extremism även här.

  Jag är helt emot extremism i alla sina slag och är självklart emot skadande av oskyldiga människor för vilken anledning det än är. Men jag tror att det vi gör i Europa, genom att svartmåla muslimerna generellt inte kommer att ta oss framåt utan istället skapa mer frustration och hat och flera problem som följd. Vi måste jobba med att göra saker bättre och prata öppet och tydligt om religion och spänningar mellan västvärlden och den islamiska världen, något som våra sekulära politiker (rent generellt i europa) inte vågar (för då riskerar de bli ovänner med gullegrisen saudiarabien) klarar bra.

  Vem tror här att isoleringen av iran har gett eller kommer att ge resultat? inte så troligt eller hur? det är samma sak i europa, vi måste hindra terrorister (från vilka grupper de än kommer) från att skada oskyldiga men samtidigt jobba med att minimera anledningen för sådana handlingar.

 12. en mycket mer intrtessant läsning än den av julia är Jan Guillous:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article8269712.ab

 13. Malin: Säger du det? Det är alltid intressant när folk tolkar ens text annorlunda än hur man tänkte när man skrev den, men du får hemskt gärna specificera kritiken lite. Vad i texten är det du reagerar så starkt på?

  Övriga: Tack för en intressant debatt! Och tack för att ni håller tonläget civiliserat, trots att detta ju är ett infekterat ämne. Om vi kan diskutera saken sansat trots att vi tycker olika så har vi kommit en bra bit på väg.

  Skall du bara läsa en text i ämnet så läs Julia Caesars, skrev jag. Det står jag fast vid! Men skall du bara läsa två texter, då vill jag i högsta grad rekommendera den här, av Mohammed Elias Belkouche och David Eriksson.

  Det existerar dock en hotbild mot västvärlden OCH de muslimska samhällena från Islamistiska grupperingar. De hotar redan nu vissa svaga stater och i förlängningen kan de att utgöra ett hot mot hela regioner och därmed även Europa. Detta är INTE ett krig mellan västerländska och muslimska värderingar som vissa vill göra gällande utan en kamp mellan muslimska värderingar.

 14. Basse:

  Jag rekomenderar dig att läsa Richard Dawkins, Illusionen om gud.

  Mvh

  Lars

 15. Och det här med olika tolkningar av koranen en bok påstådd(av muslimer) att representera fred och kärlek och rättvisa för alla. Ta dagens muslimska länder Iran, Saudi Arabien, Pakistan etc etc etc som ett lysande exempel. Strunta i USA och västs inblandning i Arabiska angelägenheter och se hur dom behandlar varandra i dessa länder styrda av kärlekens religion Islam. Homosexuella hängs till höger och vänster på gator och torg. Kvinnor stenas till döds, får ej ta körkort, ej rösta, ej gå ut utan sin man, ej studera, tvingas att se ut som vandrande tält. Barn masshjärntvättas att hata väst samt Israel. Irak begick folkmord mot kurder, Krigade mot Iran, krigade mot Kuwait jösses idag bombar till och med Irakier varandra i småbitar Sunni mot shia bröder mot bröder och systrar mot systrar. Iran hade krigat i princip med hela världen om dom hade varit militärt skickade för det. Du får inte lov att ha egna åsikter helst inte lyssna på musik (totalförbjudet i vissa länder)överhuvudtaget, ej dricka alkohol, I Malaysia blir en kvinna dömd till piskrapp för att hon drack en öl i tv. Hallå? Piskrapp för hon drack en öl? Koranen hetsar på med Judehat och annan rascicm. Och gud nåde dig om du skulle få för dig att bli sugen på fläskottletter. Och allt detta sker enligt den heliga koranens mest grundläggande principer. Jag hade kunnat fortsätta ja egentligen i all oändlighet men stoppar. Om Islam är så missförstått av oss i Väst och det verkligen är en religion som förespråkar fred och Kärlek, Vem är det då som får all kärlek? Vem?

 16. Varför dra in ETA eller Finska dårar, eller för den delen IRA som nåt stolpskott till ”komiker” kom in på i Belindas program, i en diskussion om den mest våldsbenägna ideologin i modern tid som finns och verkar i Sverige? Mig veterligen har väl aldrig vare sig ETA eller IRA försökt mörda oskyldiga svenskar under täckmantel av någon skruvad ”religion”. Vore jättebra om vi först tar tag i våra egna problem innan vi leker världssamvete med en klassisk ”Vi-vet-bäst” mentalitet.

 17. En del människor säger att det ökande antalet muslimer i Sverige fara till Sverige. Och ökningen av muslimer i Europa är ett hot mot Europa.

  Detta innebär att ökningen av antalet muslimer i världen är en fara för världen.
  Är det krävs för att isolera muslimer från hela världen?
  Är vi med en värld av öppen eller stängd?
  Hur kan Islam passa in det globala systemet?
  Först lösa den palestinska frågan.
  För det andra, politiska reform av arabiska regeringarna.

 18. Om grundorsaken till alla invandrarbekymmer i Sverige – har jag tänkt och skrivit lite om HÄR.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: