Skrivet av: Börjesson | 14 september 2010

Reinfeldt uppviglar till våld mot SD

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade i Malmö i dag. Apropå den senaste tidens attacker mot sverigedemokratiska företrädare och hindrande av deras valmöten så ”tar han avstånd från alla former av våld och hot”. (Citatet är från TT, exakt hur Reinfeldt formulerade sig framgår inte.) Så långt allt gott och väl, även om den slitna floskeln att ”ta avstånd från våld och hot” är ett väldigt svagt uttalande under omständigheterna, och ett absolut minimum av vad man kan kräva. Men därefter fällde vår statsminister följande häpnadsväckande uttalande (och nu är det ett direkt citat som TT återger):

”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

Would you buy a used car from this man?

Reinfeldt säger alltså i princip att SD får skylla sig själva! Kan ni begripa? Statsministern, den svenska demokratins främste företrädare, den man som svenska folket anförtrott sin välgång och sin framtid, tycker att fysiskt våld mot politiska meningsmotståndare och upprepade kränkningar av ett partis rätt att yttra sina åsikter är sånt man får räkna med. Understår man sig att försöka framföra en åsikt som är lite kontroversiell så skall man alltså inte tro att man har samhällets skydd. Yttrandefriheten är alldeles förträfflig, så länge den bara används till att säga sånt som samhällets ledare vill höra.

Jag är inte en vän av stora ord, jag brukar inte gasta om skandal och katastrof och sånt i tid och otid. Men det här är helt enkelt oacceptabelt. Statsministerns främsta uppgift, långt före ekonomi och sånt tjafs, är att värna Sveriges demokrati. Men istället för att göra det självklara, att i starkast möjliga ordalag fördöma alla hot mot demokratin, så väljer alltså Reinfeldt att indirekt uppvigla till ytterligare våld mot SD, genom att göra tydligt att han tycker att de förtjänar vad de får. Han offrar glatt samhällets mest grundläggande värden för att försöka hämta en billig politisk poäng. Och denne helt principlöse man kommer alltså med allra största sannolikhet att styra det här landet i fyra år till? Det om något är skrämmande!

Också skrämmande är hur obefintligt med uppmärksamhet det här förbluffande uttalandet av statsministern har fått. Det är bara ”the usual suspects”, diverse SD-vänliga bloggar och nyhetssidor, som tagit upp tråden. I media har det inte kommenterats med ett enda ord vad jag kunnat se. Och även övriga bloggosfären är hittills märkligt tyst. Förstår ni då inte vad det handlar om?

Man får tycka hur illa om Sverigedemokraterna man vill (jag är själv inte odelat positiv, även om jag kanske kommer att rösta på dem), men det har inte med saken att göra. De är ändå ett fullt lagligt demokratiskt parti, de har samma självklara rättigheter som alla andra. Men det tycker inte vår statsminister! Det finns bara ett sätt att avsluta det här inlägget, och det är att parafrasera ett av Reinfeldts egna uttalanden om SD:

Den som tycker om Sverige röstar inte på Fredrik Reinfeldt.
– – – – –

Här är de tidningar där jag hittat TT-artikeln.
AB, SvD, GP, HD, TTELA, NT, VLT, BLT

Och här är några av de få kommentarer jag hittills hittat om uttalandet:
Politiskt Inkorrekt, Fria Nyheter, Fria Tider, Sverigedemokraterna, Varför gör ni detta mot oss?, Document.no, Andreas Johansson Heinö


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: