Skrivet av: Börjesson | 07 september 2010

Rättssäkerheten viktigare ju grövre brottet är

Fria Nyheter rapporterar i dag om hur de i studiesyfte registrerade en fiktiv 13-årig tjej på en populär nätcommunity för ungdomar. Det dröjde inte länge innan ”13-åringen”, helt utan att själv bjuda in till det, fick ett antal grova sexuella inviter från äldre män. Aktionen visar att sådan här gromning* tyvärr är oerhört vanligt, det tycks snarare vara regel än undantag att unga tjejer blir utsatta för sånt.

Detta var en bra genomförd aktion av Fria Nyheter, och det är självklart viktigt att det här problemet belyses. Men jag blir lite oroad över att läsa kommentarerna till artikeln. Varför är det alltid så att folk vill köra över rättssäkerheten, hänga ut och i princip lyncha folk just i sådana här fall? Eller nej, det var fel uttryckt. Jag förstår självklart varför.

När särskilt upprörande brott kommer på tal i media, som till exempel övergrepp mot barn eller åldringar, så höjs alltid röster om att publicera detaljer om förövarens signalement eller de spår denne lämnat efter sig, i syfte att allmänheten skall kunna hjälpa till att identifiera och få fast personen. Ofta är det några som i sin avsky dessutom vill ta lagen i egna händer. Det är som sagt förståeligt, men det gäller verkligen att försöka hålla sina instinkter i schack i sådana här fall. Ju grövre brott enligt straffskalan, och framför allt ju vidrigare allmänheten tycker att brottet är, desto viktigare är det att verkligen hålla benhårt på rättssäkerheten, att inte ta några som helst genvägar i försöken att få fast någon. Är det bevisat bortom rimligt tvivel att en person har gjort sig skyldig till till exempel sexuellt utnyttjande av barn, då kan kräket för min del gärna spärras in på livstid, kemiskt kastreras och rent allmänt sättas dit så det sjunger om det. Men man måste verkligen, verkligen vara säker innan någon hängs ut. (Fria Nyheter skall ha en eloge för sitt ansvarsfulla sätt att hantera detta fall.)

Att bli oskyldigt misstänkt för den här typen av brott, det får bara inte förekomma. Att figurera i sådana sammanhang är så stigmatiserande att det kan förstöra någons liv nästan lika mycket som själva övergreppet.

Inget är vunnet på att samma brott får två oskyldiga offer istället för ett.

– – – – –

* Ordet ”gromning” är en svensk variant, lanserad av DN 2006, av det engelska uttrycket ”grooming”, som i sådana här sammanhang betyder att en vuxen försöker bli vän med och få känslomässig kontakt med ett barn i syfte att kunna sexuellt utnyttja barnet.

– – – – –

Mer om gromning i media:
AB, AB, SvD, GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: