Skrivet av: Börjesson | 05 september 2010

RS är i alla fall konsekventa

GP berättade i en artikel under söndagen om hur Sverigedemokraterna fick sitt valmöte saboterat av vänsteraktivister, bland annat från Rättvisepartiet Socialisterna (RS). (Jag skrev om detta i mitt förra blogginlägg.) En av de bloggar som länkade till GPs artikel var just RS sida. De publicerade där ett utdrag ur sitt partiprogram som en förklaring till varför de angrep SD. Jag lade in en kommentar till deras inlägg:

Ni förklarar ganska bra varför ni inte gillar Sverigedemokraterna. Vad ni inte förklarar är varför ni inte gillar demokrati. Tror ni att folk är för dumma för att bilda sig en egen uppfattning? Tror ni att ni, i egenskap av bättre vetande, har som uppgift att hindra att de obildade massorna får höra budskap som kan vara obehagliga för dem? Eller tror ni kanske att SDs budskap är så kraftfullt att det kommer att vinna en massa väljare om det får höras, att enda sättet att stoppa det är med olagliga metoder?

Det verkar som om en röst på RS i valet är en aktiv röst mot demokrati.

Jag såg en stund senare att RS hade besvarat min kommentar, men eftersom jag var på väg ut så lämnade jag det till senare att svara igen. När jag kom tillbaka några timmar senare så var såväl min kommentar som RS svar på den bortplockade! Säga vad man vill om Rättvisepartiet Socialisterna, men de är i alla fall konsekventa. Misshagliga åsikter skall inte få höras!

Bästa RS, har det aldrig slagit er att om ni inte klarar av att trovärdigt försvara ert agerande – då kanske ni inte borde agera så till att börja med?

Annonser

Responses

 1. Hej.

  Först, jag har inget med RS att göra och eller gillar dem speciellt, kan hålla med om det du skriver till viss del om yttrandefrihet, men..:

  Precis som SD har rättighet att säga vad de vill, så har ju faktiskt RS/vänstergrupperingen som störde, rätt att visa sitt missnöje. De har inte rätt att (handgripligen) stoppa SD men de har rätt att stå brevid och låta mer. Nu var jag inte på plats så vad som hände har jag ingen koll på. GPs artikel var rätt kass så där får man ju ingen info.

  Senär det ju även så att man måste söka TILLSTÅND för att få yttra sig i Sverige och där kan man även bli nekad den rättigheten, så SD hade väl rätt att säga vad de ville, men RS fick inte vara på plats och visa vad de tycker om det. Det där är en lustig grej med Demokraturer.

  Jag skriver mest på nu, utan egentligt mål. Ville väl mest påvisa att ”motdemon” faktiskt får göra så, även om polisen även får stoppa den.

  tack /Klas

 2. Hej Klas!

  Nej, varken RS eller någon annan har rätt att ”stå bredvid och låta mer”. Ett utdrag ur brottsbalken (16 kap, 4 §), min fetstil:

  ”Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstols förhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag, döms för störande av förrättning eller av allmän sammankomst till böter eller fängelse i högst sex månader. ”

  Personligen tycker jag att det borde vara extra brottsligt att störa just ett politiskt möte, då det är ett hot mot själva demokratin, men om det finns något särskilt lagstöd för det så har jag inte lyckats hitta det vid en hastig sökning. Men ovanstående räcker ju för att klargöra att RS gjorde fel i juridisk mening (om nu GP:s artikel stämmer, men RS har i princip erkänt själva). Att de gjorde fel i moralisk mening finns det inget som helst tvivel om. Det är inte förenligt med demokratins principer att ”kampanja” genom att hindra motparten från att bli hörd snarare än genom att själv yttra sin åsikt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: