Skrivet av: Börjesson | 05 september 2010

Bäste vänsteraktivist

Bäste vänsteraktivist,

Så här ligger det till: Det finns lagar i Sverige. Bland mycket annat reglerar dessa vad man får och inte får propagera för som politiskt parti. Du behöver alltså inte oroa dig över att något parti som ställer upp i valet skulle vara odemokratiskt. Däremot bör du kanske ta dig en titt i spegeln.

Om du tycker att något parti är obehagligt, att de har obehagliga och inhumana åsikter, då skall du naturligtvis inte rösta på dem. Det står dig dessutom fritt att argumentera mot dem – i insändare, egna valmöten eller vilket forum du nu har tillgång till.

Men om du försöker förhindra dem från att göra sin röst hörd genom att till exempel slänga partiets valsedlar, störa deras valmöten eller riva ner deras valreklam, då tror du inte på demokratin. Då tror du att väljarna är för dumma för att begripa sitt eget bästa, att de inte klarar att självmant välja bort ett parti som enligt dig är uppenbart ondsint. Om du anser att du själv vet mycket bättre än folk i gemen, och att du därför måste gå in och handgripligen styra upp så att folk inte röstar ”fel”, då har du inte förstått vad demokrati handlar om. Då är det du själv som har de riktigt obehagliga och inhumana åsikterna.

Då är du själv ett mycket större hot mot demokrati och mänskliga rättigheter än vad Sverigedemokraterna någonsin blir.

Länkar:
GP, GP, GP, SvD, DN, DN, GT, SDS

Annonser

Responses

 1. Bra skrivet! Mycket bra skrivet!

 2. Jag är ingen vän av SD, och trots mitt namn, ingen vän av vänstern, men jag är skrämd av den utveckling jag ser vad det gäller folks rätt att få komma till tals.
  Min mormor stödde SD tills hon läste några av SD politikernas bloggar och då byte hon åsikt…

 3. Tack, du sansade vänstersympatisör!

  Håller med dig, Stalin. (Där har vi en mening man sällan får anledning att skriva! :))
  Om man är övertygad om att SD är ett otäckt parti, då borde man vara intresserad av att hjälpa dem att lyfta fram vad de står för, så att folk kan göra en informerad egen bedömning. Sabotera deras budskap gör man väl snarare om man tror att detta budskap skulle kunna vinna anhängare om det fick höras.

 4. Mycket bra skrivet. Tyvärr verkar de etablerade politiska partierna och den tredje statsmakten inte bry sig om de mugabe fasoner som sker i Sverige.

 5. Fantastiskt bra skrivet!

 6. Amen!

 7. Riktigt välformulerat. Snyggt.

 8. Håller 100% med om det du skriver som är både välformulerat och helt korrekt MEN… Jag blir lite ledsen och fundersam över varför du väljer den titel som du har gjort på ditt inlägg?

 9. Anna: förmodligen för att det var vänsterfascister som utförde aktionen (Rättvisepartiet Socialisterna, Syndikalistisk Ungdom och Revolutionär front). G-P skriver dock ut vara den förstnämnde gruppen: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.439504-sverigedemokrater-omringade-vid-kungsportplatsen

 10. Richard: Då förstår jag. Det var ju synnerligen ledsamt och inte minst pinsamt.

 11. Mer allmänt har jag länge haft intrycket att många vänsteraktivister har en ”ändamålet helgar medlen” inställning till politik: Det spelar ingen roll hur man lyckas genomsätta sig—bara att man lyckas.

 12. Tack för allt beröm!

  Angående titeln så var det som sagt just vänsteraktivister som genomförde den aktion som föranledde mitt inlägg (i Göteborg i dag).

  Men utan att ha någon statistik i målet känns det också som om just den här typen av antidemokratiskt agerande förekommer mer i extremvänstern än extremhögern. De senare verkar mer inne på att marschera och skandera i egen sak än att attackera motståndarna. Inte brukar väl Kommunistiska Partiet och såna få sina möten angripna? Eller har jag fel?

  När jag först läste din kommentar, Anna, så var jag rädd att du syftade på genus. Att jag skrev ”bäste” istället för ”bästa” har jag inget bra försvar mot! Utom möjligen att det nästan bara syns män bakom banderollerna på de bilder jag sett.

 13. Dessvärre har du nog helt rätt i att sådant här beteende i regel är extremvänstern som står för.

  Ett stort tankefel som vänsteraktivister ofta gör är att de anser sig ha moralen på sin sida; de tänker på de svaga i samhället och därför har de per definition rätt att göra vad de vill. De ser sig som ”de goda”.

  Kan ju tillägga att jag själv är vänstersympatisör men att hindra någon från att dela ut valsedlar får mig att resa ragg, det är skolboksexempel på fascism och jag hoppas att den som gör något sådant aldrig så mycket som tar ordet ”demokrat” i sin mun.

 14. (PS. Näe, genusperspektivet i titeln la jag faktiskt inte märke till, men det hade ju varit rätt bekvämt som tjej om det enbart var killar som gjorde såna här idiotgrejer! =P )

 15. Sabotage och direkta våldshandlingar tar jag starkt avstånd ifrån.
  Men att jag utövar MIN demokratiska rätt genom att skrika slagord till SD ser jag inget problem i. Alls.

  (Och då skall tilläggas att jag inte närvarande vid nämnda möte, och baserar alltså inte min ståndpunkt på det som hände eller inte hände där)

 16. Jonas, dina demokratiska rättigheter inkluderar inte att med oväsen förstöra SDs valmöten. Här är ett utdrag ur brottsbalken (16 kap, 4 §), min fetstil:

  ”Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstols förhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag, döms för störande av förrättning eller av allmän sammankomst till böter eller fängelse i högst sex månader. ”

  Personligen tycker jag att det borde vara extra brottsligt att störa just ett politiskt möte, då det är ett hot mot själva demokratin, men om det finns något särskilt lagstöd för det så har jag inte lyckats hitta det vid en hastig sökning. Men ovanstående räcker ju för att klargöra att det är fel i juridisk mening.

  Att det är fel i moralisk mening finns det inget som helst tvivel om. Det är inte förenligt med demokratins principer att ”kampanja” genom att hindra motparten från att bli hörd snarare än genom att själv yttra sin åsikt.

 17. Jag skulle tycka att det vore trevligt om ni kunde sluta kalla dom för aktiviste

  Terrorism: våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas

 18. @Jonas Att försöka överrösta motståndarna med ljud är ett beteende som hör hemma på skolgården. Vuxna bör försöka (ingen är perfekt) att övertyga med argument och logik—och att respektera andras rätt att göra detsamma.

  @trorjaginte Du har nog fått betydelsen av ”aktivist” om bakfoten. Jfr. tex. http://sv.wikipedia.org/wiki/Aktivist

  Den numera helt dominerande betydelsen handlar i stället om aktiviteter som föregår eller föregriper ett politiskt beslut. Aktivism är då en samlande benämning på alla former av medveten politisk aktivitet för att påverka exempelvis politiska beslut eller ett företags agerande. Aktivism kan exempelvis syfta till att stödja en företeelse, protestera mot upplevda missförhållanden eller åstadkomma en förändring i fattade eller föreslagna beslut.

 19. Korrektur: Vid närmare eftertanke är det förmodligen jag som helt fått trorjagintes kommentar om bakfoten. Hans mening var troligen att det vore för snällt att kalla den här gruppen för aktivister istället för terrorister. Min ursprungliga läsning gick tvärtom i riktningen att han tyckte att det var oförskämt att kalla dem för aktivister eftersom aktivister vore terrorister.

 20. michaeleriksson

  Visst är det så att jag tycker att aktivist är ett alldeles för snällt ord att använda om såna avskum.

 21. trorjaginte, att jag använde ordet ”aktivist” var en direkt hänvisning till GP-artikeln som föranledde inlägget. Men jag kan trösta dig med att jag använder betydligt hårdare ord i dagens blogginlägg. Nu har ”de där” nämligen saboterat ett möte till…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: