Skrivet av: Börjesson | 30 augusti 2010

Studenter drar till sjöss?

Det är ju inte precis någon nyhet att det råder stor brist på studentlägenheter i Göteborg. Så här i valrörelsen har frågan varit på tal en hel del, till exempel i två GP-artiklar från senaste veckan.

Samtidigt har Göteborgs hamn berikats med två nya gigantiska Stenafärjor, som skall trafikera rutten till Kiel. Eller ja, nya och nya. Färjorna har tidigare gått mellan Harwich och Hoek van Holland. På den rutten i sin tur sätter de faktiskt in nya färjor. (Ännu större än dessa, om ryktet talar sant!) De gamla Tysklandsfärjorna från Göteborg skall flyttas till rutten Karlskrona-Gdynia. Vad som händer med de gamla Polenfärjorna förtäljer inte historien. Här är tre GP-artiklar som berättar om detta.

Dessa två till synes separata göteborgska nyhetsnotiser – borde det inte gå att koppla samman dem? Någonstans i slutändan av Stenas stora omskyffling borde det bli en eller annan båt över, kan man tycka. Om inte nu så åtminstone lite senare, eftersom Stena tydligen har fler nya färjor på ingång. Kan man då inte köpa in en avlagd färja för en hyfsat billig penning, rusta upp den invärtes, förtöja den någonstans där den inte är alltför mycket i vägen – Frihamnen, kanske? – och använda den till studentbostäder? Jag kan inte påstå att jag vet hur dagens ungdom är, men på min tid tror jag de flesta hade tyckt att det varit ett ”sketafräckt” boende. Och bättre än att tälta, som den här stackaren i Expressen, måste det ju hur som helst vara!

En av Stenas nya åbäken till Tysklandsfärjor, sedd från Norra Älvstranden

Annonser

Responses

  1. håller med! det borde ju inte vara så svårt ju, kajplatser lär det ju finnas! en sån hade ju svalt en hel del studenter, och visst hade det varit tufft att bo på en färja… 🙂

  2. Tack bella, kul att få medhåll!

  3. Hytterna på Stena Baltica är små för att bo i någon längre tid. Jag har åkt med denna färja några gånger. Ombyggnad blir dyrt. Kajplats?

  4. Jag vet inget specifikt om Stena Baltica, men har förstås sovit i färjehytt generellt. Som sovrum, med en person per hytt, måste det väl vara fullt adekvat? Det finns ju massor av andra utrymmen att ha som kök, vardagsrum, studiehörna etc. Det blir som ett stort kollektivboende, där man har en egen vrå att sova i men resten är gemensamt. Det kanske också går att dela upp färjan i några delar, så att det inte blir alltför mycket folk som samsas om samma gemensamhetsutrymmen. Jag tror nog att det skulle gå att få det att funka om bara viljan finns.

    Vad gäller kajplats har jag inget specifikt i åtanke, men nog skulle även det gå att lösa? Det känns som om det t ex finns massor av plats längs norra stranden, mellan Götaälvbron och Lindholmen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: