Skrivet av: Börjesson | 30 augusti 2010

Anneli Hulthén (S) vill avskaffa religiösa friskolor!

För hur skall man annars tolka hennes uttalande i måndagens chatt på GP.se?

Savalan: Vad tycker Anneli om religiösa friskolor?

Anneli Hulthén: Hej Jag tycker undervisningen ska stå fri från religiösa inslag. Jag tycker också att religionskunskap ska finnas och belysas brett oavsett vem eller vilka som driver skolan. Sedan ska vår syn på jämlikhet och jämställdhet beaktas i all undervisning. Svenska skolans värdegrund gäller i alla skolor.

Anneli Hulthén (S), ordförande i Göteborgs kommunstyrelse

Detta var ett viktigt och välkommet besked. Förhoppningsvis är Hulthén inte bara ute och ”gör en FP”, dvs häver ur sig lite lagom kontroversiella och i folkdjupen populära utspel precis före valet som hon sedan inte har en tanke på att agera efter. Förhoppningsvis menar hon vad hon säger.

Skolan bör vara religiöst oberoende, det är en mycket viktig del av dess bildnings- och fostringsuppdrag. Det är ytterst förståeligt att föräldrar med stark tro vill att deras barn skall dela samma tro, men detta får skötas inom hemmets väggar. I skolan skall alla elever ges opartisk kunskap om alla religioner, för att de när de blir gamla nog skall kunna göra ett informerat val om vilken religion, om någon, de själva vill bekänna sig till. Att få göra detta fria val är en mänsklig rättighet.

Hulthén uttrycker i sitt chattsvar nästan precis samma åsikter, fast med andra ord, som de jag själv plitade ner härom veckan angående skolan, i synnerhet vad gäller dess roll i integrationen av invandrare. Men att hon skulle haka på resten av förslagen jag skrev i det inlägget är nog att hoppas för mycket, trots att de i mina ögon inte alls är särskilt kontroversiella. Invandring är en så känslig fråga att ingen etablerad politiker vågar ta tag i den. Och när någon ändå gör det till slut – för i längden är det oundvikligt – så betvivlar jag att det blir sossarna som går i bräschen.

Fast jag får för all del medge att jag har fått ett ganska bra intryck av Anneli Hulthén hittills. Men kanske är det bara kontrasten mot hennes företrädare som gör det…

– – – – –

Mer om religiösa friskolor:
GT, DN, DN, DN, FN, PI

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: