Skrivet av: Börjesson | 14 augusti 2010

Går det att gynna industri och miljö på samma gång?

I en debattartikel i Göteborgs-Posten breder Miljöpartiets Peter Eriksson ut sig i ämnet industripolitik. Det kändes mycket uppfriskande att se en ”miljömupp” diskutera så ”ogröna” frågor som konkurrenskraft och vikten av industrin för Sveriges välstånd. Jag totade därför ihop ett öppet brev till Peter Eriksson med några tankar om hur det skulle gå att gynna industri och miljö samtidigt, med hjälp av rättvisetullar (ett ämne som jag skrivit om tidigare i min andra blogg). Brevet är ivägskickat. Om det kommer något svar återstår att se…

Hej Peter,

Jag läste just din debattartikel i GP. Tack för att du tar upp industripolitiken! Det har verkligen saknats politiska resonemang som kombinerar gröna ideal med en insikt om hur central industrin är för Sveriges välstånd. Tidigare har miljörörelsen känts närmast industrifientlig, och därmed saknat realism i sina utspel. Det är ett villospår att tro att ett rent tjänstesamhälle skulle vara framtidens melodi. Precis som du skriver är ju tjänstesektorn starkt beroende av industrin, då det i slutändan till stor del är de som köper tjänsterna. Dör industrin så dör tjänstesektorn också, och då är Sverige inget rikt land längre.

När nu debatten äntligen väckts om hur man kan kombinera ett industrisamhälle med ett miljövänligt samhälle så har jag en fråga: Hur ställer sig Miljöpartiet till rättvisetullar? Själv tror jag att det vore ett väldigt bra sätt att verka för en förbättrad miljö globalt och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft.

Tanken med rättvisetullar är i korthet denna: I nuläget tillverkas det mesta av våra konsumtionsvaror på andra sidan jorden. Anledningen till att detta är billigare än att göra det lokalt är till stor del att tillverkningen sker med bristande hänsyn till miljö och arbetskraft. Att på det sättet utlokalisera vårt konsumtionssamhälles baksidor, att sopa problemen under mattan, är egentligen omoraliskt. Det har en starkt negativ effekt på vår planet och på många av de människor som bebor den. Det bör därför införas importtullar (på EU-nivå) som kompenserar för de otillbörliga konkurrensfördelar som uppnåtts genom rovdrift på miljö och arbetskraft. Effekten av detta torde bli dels att skapa en positiv global konkurrens om att ha den bästa produktionen ur miljö- och arbetsrättssynpunkt, och därmed de lägsta tullarna in mot EU-marknaden. Dels skulle det löna sig bättre än i dag att tillverka varor på hemmaplan, vilket skulle vara oerhört gynnsamt för vårt välstånd.

Jag har beskrivit betydligt mer i detalj hur jag tänker mig att rättvisetullar skulle fungera på min blogg, här.

Nackdelen med rättvisetullar – förutom det uppenbara att Kina m fl skulle bli förgrymmade – är att våra konsumtionsvaror skulle bli dyrare. Jag tycker att det vore ett pris väl värt att betala. Vi har de senaste decennierna betalat orimligt lite för saker som kläder och hemelektronik, mindre än det egentligen borde kosta att tillverka dem. Högre priser borde också kunna stimulera till bättre kvalitet och mindre av den slit-och-släng-kultur som är så förödande för miljön. Men självklart vore det inte okontroversiellt med sådana tullar. Det känns som om Miljöpartiet är det enda av de nuvarande riksdagspartierna som är tillräckligt ”udda” för att våga driva en så pass radikal fråga.

Vågar ni? Vill ni? Det vore mycket intressant att höra hur Miljöpartiet ser på den här frågan.

Mvh
Börjesson
(ännu obeslutsam väljare)

Uppdatering 2010-08-30: Jodå, ett svar kom så småningom, om än givetvis inte från Peter Eriksson själv. Men det var ett tunt och allmänt hållet svar som inte sade särskilt mycket. Inte för att jag egentligen hade väntat något annat.

Hej Börjesson, och tack för ditt mejl. Vad kul att du gillar Peter
Erikssons initiativ!

Miljöpartiet delar din uppfattning att vi måste handla mer rättvist och konsumera på en nivå som är hållbar. Ditt förslag, rättvisetullar, har vi ingen ståndpunkt till i dagsläget. Vi har tagit till oss av den information du skickat till oss.

Jag kan svara på frågor om den politik vi redan driver. Vill du ta upp frågan med politiker eller kandidater hoppas jag att du får tillfälle att göra det i valrörelsen då många är tillgängliga.

Vänligen,
Axel
Miljöpartiet de Gröna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: