Skrivet av: Börjesson | 01 juli 2009

Vaktavlösning i diktaturen

EU_SverigeI dag tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Tjeckien tackar för sig och lämnar över stafettpinnen. Reinfeldt & Co är förstås stolta som tuppar och solar sig i glansen från de överdådiga festligheterna i Stockholm. De gör nu allt för att verka statsmannamässiga och framstå som hela Europas befrämjare och inte bara Sveriges. För att understryka det kommer regeringen förstås att driva så många frågor som möjligt som direkt missgynnar Sverige, för att verkligen visa hur frisinnade och ansvarstagande de är. Inget kan väl vara mer svenskt än att ignorera sina egna intressen till förmån för andras. Och det finns väl inget högre mål för en svensk att sträva efter än att få beröm från utlandet. Och det finns väl ingen som blir mer förvånad än en svensk som senare upptäcker att berömmet bara var tomma ord och att alla de andra länderna ser till sitt eget i första hand…

Tyvärr finns det absolut ingenting som tyder på att Sverige kommer att driva de verkligt avgörande EU-frågorna. Jo jo, klimatavtal och ekonomisk kris är förstås viktigt, och jag tror faktiskt att det svenska ordförandeskapet kommer att göra ett bra jobb där – dock som sagt säkert på bekostnad av svenska intressen. Men de frågorna, och allt annat som det här halvåret kommer att ägnas åt, förbleknar helt inför ödesfrågan: EU är ingen demokrati!

Vi och alla andra medlemsländer överför mer och mer makt till en oöverskådlig byråkratisk apparat som EU:s medborgare varken har insyn i eller kontroll över. EU-parlamentet är folkvalt, men har ingen större makt. (Dessutom kan valets legitimitet ifrågasättas med tanke på det låga valdeltagandet.) Makten ligger istället hos EU-kommissionen och ministerrådet. Ekonomiskt starka lobbyister utövar också ett orimligt stort inflytande. EU:s övergripande politik bestäms bakom kulisserna, i överenskommelser mellan makthavare och intressegrupper bortanför det offentliga ljuset. Politiken pådyvlas sedan medborgarna utan att dessa tillfrågas. Lissabonfördraget är ett utmärkt exempel, då det ju har röstats ner flera gånger men ändå kommer att införas.

Sverige, med sina långa traditioner av demokrati och öppenhet, hade varit mycket väl lämpade att under detta halvår driva frågan om en demokratisering av EU. Så kommer det inte att bli. Varför? Förmodligen för att vår regering inte är intresserad av demokrati. Yrkespolitiker är sällan det, de har tappat kontakten med medborgarna och utgår ifrån att de själva vet bättre. Och det går inte ens att straffa dem för det vid valurnorna vart fjärde år, eftersom oppositionen är av precis samma skrot och korn. Förlåt att jag låter dyster, men ibland är det faktiskt svårt att se något ljus i änden av tunneln. Det känns som om vi är på väg åt helt fel håll.

Wikipedia: Diktaturen kännetecknas av maktkoncentration, men till skillnad från absolutism, envälde och tyranni betraktas diktaturen i regel som provisorisk. Ofta uppstår diktaturen i demokratier, där man samlar makten till en liten grupp, och upphäver den personliga friheten.

Länkar:  GP, GP, GP, GP, GP Dagbladet.no, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB

Annonser

Responses

  1. eu är demokratiskt .alla i eu är folk valda .men av din blogg att dumma så är du en smutsig nationalist .som skiter i resten av världen

  2. Tack för din insiktsfulla och genomtänkta kommentar.

  3. @Anders Ljungberg: Det saknas något på din bild. Kan det vara en dumstrut?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: