Skrivet av: Börjesson | 29 juni 2009

Våga göra skillnad mellan musik och oväsen

Göteborgs kommun har antagit en kontroversiell lag som förbjuder gatumusik i innerstan under dagtid utan särskilt tillstånd. Lagen, som träder i kraft nu på onsdag den 1 juli, lyder sålunda:

Utövande av gatumusik inom nedanstående områden får inte ske utan tillstånd mellan kl.11.00- 15.00 dagligen: på Kungsportsavenyn från Nya Allén i norr t.o.m. Götaplatsen i söder samt på Kungsportsavenyens och Götaplatsens tvärgator t.o.m. och inklusive de närmaste parallellgatorna. I stadsdelarna Inom Vallgraven och Nordstaden (exklusive Drottningtorget och Nordstans Affärscentrum). Utövande av gatumusik inom Nordstans Affärscentrum får inte ske utan tillstånd mellan kl.11.00 – 17.00 dagligen.

tiggarmusikFrämsta orsaken till lagen är förstås de många tiggare, företrädesvis från Östeuropa, som gästar vår stad. Eftersom tiggeri är illa sett – och möjligen förbjudet, jag får medge att jag inte har koll på det – så har bettlarna utrustat sig med instrument och poserar som gatumusikanter istället, för att ge ett sken av legitimitet åt tiggeriet. Kruxet är bara att många av dem inte kan spela alls utan bara tutar och sågar monotont och plågsamt. Personligen misstänker jag dessutom att en del av dem avsiktligt spelar ännu sämre än de egentligen kan, i syfte att verka extra ynkliga och patetiska, och därmed väcka större medlidande och få in mer allmosor.

Det är illa nog att gå förbi eländet. Jag kan bara gissa hur irriterande det måste vara att jobba i närheten och tvingas lyssna till oljudet åtta timmar om dagen. Jag har därmed full förståelse för att det klagas, och för att politikerna kommit fram till att något behöver göras. Problemet är bara att politikerna i vanlig ordning försöker göra det alldeles för lätt för sig. Istället för att agera specifikt mot de alibispelande tiggarna, och därmed hamna i gränsdragningsproblem och kanske löpa risk att bli anklagade för diskriminering, så väljer man ett totalförbud och struntar i att man kastar ut barnet med badvattnet. Så enkelt! Så praktiskt! Så fullständigt fel!

Göteborgs musikelit har, vilket också är fullt förståeligt, härsknat till. Håkan Hellström, Ebbot, Lasse Kronér med flera har dragit igång en protestaktion och tycker att gatumusik skall vara tillåten nu som förr. Men även dessa gör det alldeles för lätt för sig. I sitt känslosamma upprop pratar de om att ”döda musikens rötter”, jämför med kulturcensur à la ”tyskt 30-tal” och visar inte ens en antydan till att ha förstått sakfrågan. De blundar helt för problemet med de larmande låtsasmusikerna och ryar över att kommunen ”sätter sig till doms över kvaliteten på musik”. Men det är ju just det kommunen inte gör! Det var ju just för att slippa att göra några kvalitetsbedömningar som politikerna fegade ur och antog ett generellt förbud istället.

Båda sidor har lika fel. Varken ett totalförbud eller helt fria tyglar fungerar. Det finns inget sätt att komma runt pudelns kärna: Vad som krävs är ett system som skiljer mellan genuina musikanter och falskspelande tiggare. Musik skall vara tillåtet, oväsen skall vara förbjudet.

Det finns säkert smartare hjärnor än min som kan utforma ett sådant system, men här är en enkel variant: I utgångsläget är det fritt fram för vem som helst att spela på gator och torg. Men om någons musicerande orsakar klagomål, då tillkallas polis som får lyssna. Om det som framförs uppenbart är väldigt störande och/eller saknar musikaliska kvaliteter – och då menar jag uppenbart, i tveksamma fall bör man hellre fria än fälla – då sätts personen/gruppen upp på ”svarta listan”. De som är med på denna lista får inte musicera utan särskilt tillstånd. Ett sådant tillstånd kan införskaffas genom att provspela inför en musikkunnig jury och finna nåd inför deras öron. (Musikeliten, som ju uppenbart brinner för det här, får naturligtvis ställa upp för jurytjänst.) Juryn fungerar därmed som en instans för överklagande för dem som inte accepterar sin ”svartlistning”.

Som framkommit under de livliga diskussionerna på nätet kring den här lagen så finns det en del personer, inte minst affärsidkare, som vill förbjuda även ”riktig” gatumusik, för att det blir jobbigt för dem som arbetar i närheten och blir ”utsatta” i timtal. Det resonemanget köper jag inte. Om bara det värsta oväsendet är bortsållat enligt ovan så är sådan musik inte ett dugg mer påfrestande än muzakskvalet ur högtalarna i många butiker, för att inte tala om reklamsnuttar som upprepas i det oändliga. Gatumusik gör staden mer levande och trivsam för flertalet. Det ändamålet får vara värt en gnutta öronleda.

Länkar: GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GT, GT, AB

Annonser

Responses

 1. […] Läs bloggarna: Arbetarperspektiv,   Ailas livsstilstwitter: “Gatumusik en tillgång för sommarstaden“,   Mad World: Gatumusikanter behövs,   Daniel Scythe: Vem äger det offentliga rummet?   Bloggen som inte finns: Förbjud musiken i butikerna!!!, Vrakgods och Strandfynd: Våga göra skillnad mellan musik och oväsen, […]

 2. […] bort.”, Daniel Scythe drar parallellen till Internetkontroll, Vrakgods & Strandfynd vill diskriminera och bara låta viss musik spelas (sådan som hen inte tycker är oväsen), och Varför […]

 3. Vad din idé helt missar är vad som är bra musik för vem. Musikgenren noise är ett bra exempel. Ta till exempel den svenska noise-artisten Olle Oljud (http://www.myspace.com/olleoljud), en musiker med fans, respekt inom sin genre och musikalisk skolning.

  Att hans musik för dig och många andra är just oljud (och störande sådant, kanske bör tillägas) är fullt förståerligt. Det skulle det förmodligen vara även för en polis som skulle kontrollera om det var musik som borde svartlistas eller inte. Betyder det att han inte borde få samma rätt att spela sin musik som folk som spelar mer lättlyssnad musik? Jag har lätt att föreställa mig att Olle Oljuds fans tycker ungefär lika bra om, säg schlager, som medelsvensson gillar olles musik.

  Vad man nu tycker om noise och schlager är inte det intressanta, det hoppas jag att jag var tydlig nog med. Min poäng är att ”bra musik” inte är något objektivt man kan avgöra med en expertpanel. Bra musik för dig kan vara oljud för mig.

 4. Tack för länken till Olle Oljud! Alltid nyttigt att vidga sina vyer, och den typen av musik får jag medge att jag aldrig kommit i kontakt med förut. Flute40 var min ”favorit”, den förde av någon anledning tankarna till den sydafrikanska fotbollskulturens ökända läktartutor. 🙂

  Ja, det betyder faktiskt just precis det, att han inte bör få samma rätt att spela sin musik på allmän plats. Det är på inget sätt ett underkännande av musikformen i sig, men musik som är så apart, som flertalet uppenbart blir störda av, bör inte framföras på allmän plats. Ingen skall bli påtvingad den typen av musik, den bör spelas på platser där den bara behöver höras av den som själv valt det.

  Som jag nämnde blir det naturligtvis en gränsdragning vad som är och inte är störande, och i tveksamma fall skall man hellre fria än fälla. Men Olle Oljud är inte ens nära någon gräns!

  För övrigt håller jag inte med om att min idé ”helt missar” frågan om smak. Min huvudpoäng var ju att det här problemet inte går att lösa på ett vettigt sätt utan att göra någon form av subjektiv bedömning av musiken. Att förbjuda all gatumusik därför att en liten del av den är störande är att gå alldeles för långt, det hoppas jag att du håller med om. Men att tvärtom tillåta rubb och stubb är heller inte acceptabelt, det är ju därför diskussionen har blossat upp till att börja med. Och vännen Olle var ett klockrent ytterligare exempel på behovet av en viss sållning! Därför måste det till en kompromiss där vi efter bästa förmåga försöker göra innerstadsmiljön trevlig för så många som möjligt, genom att tillämpa något slags ”majoritetens smak”. Det är ingen perfekt lösning, men någon sådan finns inte heller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: