Skrivet av: Börjesson | 06 juni 2009

Flamma stolt mot dunkla skyar

I dag är det Sveriges nationaldag. Kalla mig sentimental, men jag tycker faktiskt att det betyder något. Det är bra med en dag då vi hedrar vårt land och vårt gemensamma arv, och funderar över vad som förenar oss som svenskar. Sveriges flaggaKan man dessutom ägna lite av sin tid denna dag till att begrunda var vi är som nation, hur vi har kommit hit, vart vi är på väg och inte minst vart vi skulle vilja vara på väg, då är det ännu bättre. Eftertanke får man aldrig för mycket av!

En del tror, eller vill tro, att nationerna i allmänhet och Sverige i synnerhet är något som håller på att tyna bort, att vi alla är på väg att bli bara européer eller rentav världsmedborgare. Jag delar varken den tron eller den åsikten. Jag tror att vi människor mår bättre i ett sammanhang, i en gruppgemenskap, av att ha något som för oss är ”hemma”. Vi behöver rötter och tillhörighet. Snarare än att lösa upp alla sådana gemenskaper på lägre nivå än den europeiska så vore det önskvärt att stärka hela skalan av identiteter: den lokala, den regionala, den nationella och för all del även den europeiska. (Själv är jag göteborgare, västgöte, svensk och europé, och stolt över samtliga!) Att allt blir mer och mer utslätat, att dialekter och lokala sedvänjor försvinner, det gör oss bara fattigare.

I dag är det också Svenska flaggans dag. Vårt gamla gula kors mot blå bakgrund är faktiskt inte helt okontroversiellt som nationssymbol. En del överdrivet ängsliga PK-extremister vill byta ut flaggan för att korset kanske inte är passande för nya svenskar med annan tro. Ett sådant exempel återrapporteras till exempel av Fria Nyheter* i dag. Det där är naturligtvis dumheter, och jag är övertygad om att en stor majoritet av de nya svenskarna i fråga skrattar lika gott åt tramset som infödda svenskar gör. Väljer man att flytta hit så får man väl ta seden – och flaggan – dit man kommer, det är inget märkvärdigt med det.

Men jag skulle faktiskt gärna vilja se ett byte av flagga – inte av hänsyn till nytillkomna utan som en konsekvens av hur Sverige har utvecklats de senaste hundra åren eller så. Vi är inte längre ett kristet land, för den stora majoriteten svenskar har religionen ingen stor roll i tillvaron. Korset är definitivt inget som förenar oss som nation längre. Så förtvivlat gammal är heller inte den nuvarande flaggan. Enligt Wikipedia finns inget belägg från före 1500-talet. Nationalfärgerna gult och blått är däremot betydligt äldre, dem skall vi förstås ha kvar.

Lilla riksvapnet

Lilla riksvapnet

Närmare bestämt skulle jag gärna se en ny svensk flagga i form av tre gula kronor mot blå bakgrund, på modell av lilla riksvapnet. De tre kronorna finns belagda som symbol för Sverige redan från 1330-talet (återigen enligt Wikipedia) och är ju i flitigt bruk än i dag, till exempel hos ishockey- och friidrottslandslagen.

Så, alla landsmän och medpatrioter, gå nu ut och fira vårt land, och njut av vårt nationalväder. (Regn förstås!) Och, kära fotbollslandslag, kör över dansken i kväll! Nästa år när vi samlas under fanorna är det inte korset utan de tre kronorna som flammar stolt mot dunkla skyar.

Sveriges flagga
Text: K. G. Ossiannilsson
Musik: Hugo Alvén

Flamma stolt mot dunkla skyar
lik en glimt av sommarens sol!
Över Sveriges skogar, berg och byar,
över vatten av viol!
Du som sjunger, när Du bredes
som vår gamla lyckas tolk.
Solen lyser! Solen lyser!
Ingen vredes åska slog vårt tappra folk!

Flamma högt vårt kärlekstecken!
Värm oss, när det blåser kallt!
Stråla ur de blåa vecken
kärlek mera stark än allt!
Sveriges flagga! Sveriges ära!
Fornklenod och framtidstolk!
Gud är med oss! Gud är med oss!
Han skall bära stark vårt fria svenska folk.

Länkar: DN PåStan, GP, GP, SvD, DN, nationaldagen.se

* Fria Nyheter är ofta intressant läsning, de rapporterar om sådant som i vanliga media får undanskymd plats eller vinklas annorlunda. Men lyd ett gott råd, undvik att läsa kommentarerna. Man blir bara beklämd över hur mycket dumhet det finns.

Annonser

Responses

  1. Argumentet att byta ut det kristna gula korset mot tre kronor för att på så sätt markera att Sverige inte längre skulle vara ett kristet land håller inte. Det får vara hur det vill med den svenska kristenheten men jag tror inte att svensken i gemen omedelbart gör kopplingen att det handlar om ett kristet kors när han/hon ser på den svenska flaggan. Den ses nog som en symbol för Sverige och inget annat.

    Varför håller då inte ditt argument för tre kronor? Jo, om jag inte missminner mig så finns dessa tre kronor också i andra sammanhang, kristna sådana, då de symboliserar de tre vise männen. Om dessa tre män anses vara kristna vill jag låta vara osagt men den omedelbara kopplingen till Jesu födelse kan man inte bortse ifrån om man vill avkristna den svenska flaggan, vilket jag personligen inte önskar.

    Så gärna en ny flagga för min del. Vad sägs om tre blå kronor mot en gul botten. Den skulle i vart fall vara minst lika kristen som den nuvarande, åtminstone för min egen del.

  2. Det kan nog stämma att man som svensk inte associerar till kristendom det första man gör när man ser flaggan. Men faktum kvarstår att det är just ett kristet kors och inget annat. Symboliken är otvetydig. Och som sagt, inte särskilt passande för landet längre, anser jag.

    Att de tre kronorna skulle representera de tre vise männen har jag aldrig hört förut. Om det finns en sådan hypotes så är det i alla fall inte den mest utbredda. Oftast brukar man prata om att de tre kronorna representerar tre områden eller folk som ingick i riket – om det sedan är Svear, Göter och Vender, Sverige, Norge och Skåne eller andra kombinationer har varierat över tiden. Faktum kvarstår i alla fall att det är en mycket gammal symbol för Sverige och den svenska kungamakten, betydligt äldre än korsflaggan.

    Varför tre blå kronor mot gul botten skulle vara mer passande än tre gula kronor mot blå botten får du gärna utveckla, för det förstår jag inte alls.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: