Skrivet av: Börjesson | 24 februari 2009

Det mullrar i öster

Российская Федерация

Российская Федерация

Det amerikanska utrikesmagasinet Foreign Policy har en mycket intressant artikel om Putins Ryssland och de problem landet står inför, skriven av Arkadij Ostrovskij från The Economist.

I yttersta korthet (men läs artikeln, inte bara min lilla sammanfattning!) handlar det om att den ekonomiska krisen hotar Vladimir Putins hela strategi, som till stora delar bygger på de pengar som strömmat in i landet pga höga råvarupriser. Om pengarna sinar riskerar Putin att tappa kontrollen, landet hotar att falla sönder. Och om detta sker, vilket nytt Ryssland får vi då se? Putin har aktivt underblåst ultranationalistiska, intoleranta och antidemokratiska strömningar som en del av sitt maktspel. Det finns nu många krafter i landet som är betydligt värre än Putin själv.

Ur svenskt perspektiv är detta bara ännu en spik i den rådande försvarspolitikens kista. Hur kan vi förutsätta att det inte finns någon hotbild alls mot riket när vår stora östliga granne är så till den grad instabil och oförutsägbar? Ett försvar har man för att vara beredd om det värsta skulle inträffa. Det är inte något man hinner bygga upp när det värsta redan har inträffat – då är det för sent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: