Skrivet av: Börjesson | 15 februari 2009

Tystnaden har djupa rötter

cunardlinjenGöteborgs-Posten har i dag ännu en intressant historisk artikel av Kristian Wedel. (GP firar sitt 150-årsjubileum i år med den förträffliga idén att lyfta fram diverse intressanta skeenden från dessa 150 år och hur de skildrades i tidningen. Kristian Wedel är också författare, bland annat har han tillsammans med Joen Wetterholm skrivit den trevliga lilla lokalturistiska boken ”63 skäl att åka till Hisingen”.) Dagens artikel, betitlad ”Der man får sofva och äta fläsk och potatis …”, handlar om den stora utvandringen till Amerika. På 1880-talet, som artikeln främst handlar om, utvandrade 50 000 svenskar om året över havet till en ny och bättre värld, många av dem från Göteborg. Totalt mellan 1850 och 1930 emigrerade runt 1,2 miljoner.

Här är ett litet utdrag ur artikeln:

Detta skedde nästan helt utan offentlig debatt. Själva bristen på journalistik i Göteborgs-Posten och andra tidningar är slående.
Emigrationen var ett elände – en landsdränering – som man hoppades kunna tiga ihjäl. Alla andra stora frågor debatterades lidelsefullt, men man låtsades liksom inte om det hängde ihop med utvandringen.
[…]
Ingenstans bör denna tystnad om kärnfrågan – emigrationens strukturella orsaker – ha tett sig märkligare än i Göteborg, i synnerhet när Göteborgstidningarna glatt skrev om emigrationens alla andra avtryck: eviga skeppslistor, bedrägliga emigrantagenter, auktioner, växling till dollarsedlar, engelsklektioner och annonser om fartygsbiljetter till Wilson, Cunard och White Star.
Den som vandrade i kvarteren runt Nordstaden, Gustaf Adolfs Torg och hamnkvarteren kunde inte ta ett steg utan att påminnas om att en enorm folkförflyttning pågick.

En intressant och omtumlande tidsepok att leva i, utan tvivel. Men prova det lilla tankeexperimentet att bara byta ut orden emigration och utvandring mot immigration och invandring. Är det bara jag, eller blir det en alldeles väldigt träffande kommentar om vår nutid?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: