Skrivet av: Börjesson | 25 januari 2009

Är göteborgarna rasister?

Så’nt här gör mig förbannad; en politiker, en av våra valda ledare, som vårdslöst slänger omkring sig laddade ord hon inte begriper. Ord har stor makt, de bär med sig associationer och minnen och påverkar hur vi tänker. Det gäller därför att välja sina ord med omsorg när man uttalar sig i officiella sammanhang. Så fel som i det här fallet får en politiker inte hamna.

Rasism är en ideologi som utgår från tanken att människosläktet rent biologiskt är indelat i olika raser, varav vissa (den egna, vanligen) är bättre än de andra. Ordet är oerhört känsligt. Ända sedan andra världskrigets vansinnigheter, där det visade sig vilken avgrund ett rasistiskt tankesätt leder ner i när det drivs till sin spets, finns det i princip ingenting värre att beskylla någon för än att vara rasist. Ändå är det precis det ordet Anna Johansson (S), ordförande i SDN Bergsjön och blivande göteborgskt kommunalråd med ansvar för invandrarfrågor, använder om ett slumpmässigt och förmodligen representativt urval av Göteborgs befolkning. Och varför? Jo, helt enkelt därför att många av de utfrågade i en ny enkät om bilden av stadsdelen Bergsjön sagt att de inte skulle vilja bo i en så invandrartät stadsdel.

bergsjonNaturligtvis är detta inte ett utslag av rasism. Det är knappast ens fråga om främlingsfientlighet. Vad det handlar om är att Bergsjön är en ”problemtung förort”, för att använda ett ord från lite senare i samma artikel. Arbetslösheten är skyhög, kriminaliteten likaså, ungdomsgäng drar omkring, det finns områden där polisen inte vågar patrullera till fots. Inte undra på att folk från andra stadsdelar inte direkt längtar dit. Och anledningen till dessa problem i sin tur, det är just att stadsdelen är så invandrartät. Till Bergsjön och några liknande områden, främst i nordost, har alla Göteborgs nyanlända flyktingar lokaliserats. Det är oerhört svårt för en nykommen invandrare att få jobb, det tar tid att anpassa sig till samhället, det tar tid att lära sig språket. Många har dessutom flytt hit från krig, förtryck och enorm fattigdom. Det hade ju varit otroligt om det inte hos människor med en sådan bakgrund fanns en större andel av obehandlade trauman, förhärdade attityder och en cynisk syn på våldets nytta och den starkes rätt än vad det gör hos folk som är födda och uppväxta i fred och välfärd.  Att då koncentrera dessa människor i en separat enklav, det är att be om problem. Det har absolut ingenting att göra med ras eller etnicitet, och det begriper förstås göteborgarna också.

Frågan är vad det säger om Anna Johansson och hennes syn på medborgarna att hon väljer att tolka den här undersökningen som hon gör. Det vore nyttigare för både henne och alla andra om hon slutade att försöka skuldbelägga vanligt folk och deras ytterst mänskliga reaktioner och istället ägnade sig åt att försöka hitta konkreta lösningar på de stora problem som de senaste decenniernas totalt misslyckade flyktingpolitik har fört med sig. Hon kan ju börja med att fråga pappa Göran, Göteborgs ojämförligt mäktigaste politiker under de senaste årtiondena, hur han egentligen tänkte när han valde att segregera istället för integrera invandrarna.

För mera i samma ämne, läs gärna också den intressanta artikelserien ”Det nya folkhemmet” av Mark Isitt som GP körde i höstas:
Del 1, Del 2 , Del 3

Annonser

Responses

  1. Istället för att erkänna att det finns problem, i mångt och mycket skapade av henens eget parti, så plockade hon fram häxerianklagelsen nummer 1 ”rasism” och flyttar fokus från den riktiga frågan… En yrkespolitiker med andra ord. Hon kommer gå långt.

    Väl skriven bloggpost!

  2. Tack! Ja, jag är rädd att hon blir en faktor att räkna med i Göteborg, och kanske även nationellt, i årtionden framöver. Hon är ju född politiker, har gissningsvis aldrig sysslat med något annat, och farsgubbens namn lär öppna många dörrar. Dessutom har han säkert lärt henne allt han kan. Och säga vad man vill om Göran Johansson, men en skicklig politiker är han verkligen.

  3. Har för kännedom lagt till din blogg i min länklista. (Hittade ingen ett e-postadress att meddela detta till, du kan radera den här kommentaren om du vill). Mvh, Brynte

  4. Tack för det, jag är smickrad! Själv har jag ingen länklista, inte än i alla fall, men din blogg är med bland den handfull jag har bokmärke till och besöker ganska ofta.

    (Kommentaren får stå kvar! Jag får så få, så alla är dyrbara. :))


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: