Skrivet av: Börjesson | 20 januari 2009

Bush och Hitler

I dag, den 20:e januari, svär Barack Obama presidenteden. Åtta år med George Walker Bush som världens mäktigaste person är till ända. Det är därmed väldigt populärt just nu att titta tillbaka på dessa år och göra bokslut över ”Dubyas” insats. Att det inte har gått så där jättebra för USA under hans ledning är väl det minsta man kan säga, och följaktligen är ”Bush-whacking” något av en folksport på båda sidor om Atlanten och det tävlas i förklenande omdömen.

Hail to the Chief

Hail to the Chief

Utan några som helst jämförelser i övrigt finns det en sak som Bush har gemensam med Adolf Hitler: Båda är väldigt tacksamma att demonisera. En person som har åstadkommit så mycket dåligt måste ju vara djävulen själv, en ond tyrann utan minsta antydan till försonande drag. Eller så väljer man det mer humoristiska spåret och förlöjligar istället. Hitler kan enkelt utmålas som en skrikande, fradgande galning full av pompösa utspel och vrickade storhetsdrömmar. Bush å sin sida är en nickedocka helt styrd av Cheney & Co, en enfaldig cowboy som knappt kan prata och är dummare än tåget.

Det är både enkelt och frestande att ta till den typen av omdömen, men det är knappast särskilt användbart. Sådana överdrifter och generaliseringar gör det bara svårare att förstå vad som egentligen hände. Hur kunde en sådan person komma till makten och behålla den? Hur kunde han få folket med sig? Vad var egentligen tankarna och planerna bakom vad han gjorde? Var gick det snett? Det är viktigt att ta lärdom av detta, så att det blir bättre (eller åtminstone annorlunda) i framtiden. Då är det inte särskilt nyttigt att starta analysen med antagandet att Hitler var en galning eller Bush en dumskalle. Hade det varit hela sanningen så hade de aldrig hamnat där de hamnade.

Med detta i åtanke kommer här en motbild. (Jag gillar motbilder! Jag är närmast beroende av dem. Så fort den allmänna opinionen börjar röra sig i en viss riktning vill jag instinktivt gå åt andra hållet. Det kan vara en ganska nyttig inställning att ha, men ack så jobbig.) Hur många tänker sig Bush som en bokläsande person? Nähä, tänkte väl det. Men se det är han! Åtminstcamus_strangerone om man får tro det erkänt pålitliga sanningsvittnet Karl Rove, f.d. vice stabschef till Bush. Rove berättar att han och Bush tre år i rad tävlade om vem som läst flest böcker under året. Bush landade någonstans mellan en och två böcker i veckan, varav en stor andel biografier. Tomt skryt, ett försök att tona ned bilden av ”President Dum-Dum”? Kanske. Men Rove säger också något som jag tycker låter ganska övertygande:

In the 35 years I’ve known George W. Bush, he’s always had a book nearby. He plays up being a good ol’ boy from Midland, Texas, but he was a history major at Yale and graduated from Harvard Business School. You don’t make it through either unless you are a reader.

För min del tror jag att åtminstone en del av Bush’ korkade framtoning har att göra med hans svårighet att uttrycka sig muntligt. Jag vet inte om det finns någon specifik medicinsk åkomma för det, men det känns som om han har något slags talets motsvarighet till dyslexi. Och dyslektiker behöver ju inte vara dumma bara för att de har svårt att läsa. Sedan ligger det nog också en hel del i det som Rove säger, att Bush har valt en medvetet folklig framtoning, att ”tala till bönder på bönders vis”. Det gör han dessutom erkänt bra, det var nog en stor del av anledningen till att han lyckades bli vald och omvald.

Misstolka mig inte nu, jag vill inte hävda att Bush är ett missförstått geni, eller på något sätt sopa hans många misslyckanden under mattan. (Alldeles bortsett från allt annat så kan jag inte med karlns dumdryga framtoning – äkta eller spelad!) Min poäng är bara att sanningen om George Walker Bush nog är betydligt mer komplicerad än de enkla nidkarikatyrer som just nu målas upp. Vi låter Bush avsluta själv, med ett av många klassiska citat (källa):

”I’ll be long gone before some smart person ever figures out what happened inside this Oval Office.”

Länkar: AB, DN, DN, SvD, GP, Fokus

Annonser

Responses

 1. Jag ville säga ungefär samma sak med några rader idag på Carl B:s blogg, men jag blev snart bortplockad.

  Det är tydligen inte tillåtet att tycka att Bush är tämligen normalbegåvad och Obama inte är född i en krubba, men en synnerligen begåvad predikant.

 2. Jag hann inte se din kommentar, så jag kan inte avgöra om det var fel att ta bort den. Det kan ju möjligen också ha varit så att den var utanför ämnet. Bildts blogg är ju trots allt inte ett allmänt diskussionsforum, utan kommentarerna är avsedda att handla om just det Bildt-inlägg de hör till.

  Jag vet inte om du minns hur Bildts blogg såg ut innan modereringen blev hårdare, men jag tycker nog att det var ganska uppenbart att något behövde göras. Sedan kan det självklart gå för långt åt andra hållet också. Det är ingen lätt balans, det där.

  Vad Obama går för återstår att se. Det är nog dumt att hoppas för mycket, men han verkar ju vettig. Och rent retoriskt vet vi redan att han är ett enormt lyft jämfört med Bush!

 3. Mycket tänkvärt om Bush.
  Jag har själv tvivlat på mediabilden av honom. Exempelvis har många vittnat om hur socialt kompetent han är, och dessutom spirituell (i mindre sällskap). Det lär också vara så att han som guvernör var väldigt skicklig på att ena de politiska blocken för att få saker gjorda – och det kan inte ha varit någon lätt sak.
  Han hade väl knappast annars lyckats gå så långt i sin delvis absurda politik.

 4. Nej, det är helt sant. Ju mer den politik man för avviker från huvudfåran, desto skickligare och mer övertygande behöver man vara för att lyckas genomdriva den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: