Skrivet av: Börjesson | 11 januari 2009

Kontanter är en integritetsfråga

Svensk Handel, intresseorganisationen för svenska handelsföretag och medlem i Svenskt Näringsliv, har gått ut med att de vill se avgifter på bankomatuttag, rapporterar E24. Orsaken är att de vill minska kontanthanteringen i affärerna och öka betalningen med kort istället. Detta skulle minska rånrisken, och även bespara handlarna en del av den komplicerade och dyra hanteringen av sedlar och mynt. pengarSedan slänger Lars G Ohlsson på Svensk Handel också in att kontanter är ”ett dåligt miljömässigt alternativ”, i ett minst sagt genomskinligt försök att få opinionen på sin sida.

Bankerna verkar dessbättre inte det minsta intresserade av förslaget.
– Spontant kan det verka lite otidsenligt med avgifter. Den senaste tiden har snarare avgifter på privatekonomiska tjänster gått ner i pris eller tagits bort helt, säger till exempel Carlos Cancino på Danske Bank.

Allmänheten, i form av de som kommenterat artikeln på E24, är föga överraskande också mycket negativa. Men det fokuseras mest på det ekonomiska, att det är orimligt att man skall behöva betala för att komma åt sina egna pengar, och att det vore befängt att nu avgiftsbelägga även bankomaterna, med tanke på att de infördes för att få kunderna att göra jobbet själva och bespara bankerna manuell hantering. Dessutom framförs åsikter om att det är långt ifrån överallt det ens går att betala med kort, att korthanteringen visat sig brista i säkerhet, och även att det skapar problem med pengahantering privatpersoner emellan, när ingen handlare med kortläsare finns till hands.

Allt detta är förstås relevanta synpunkter, men som jag ser det är de inte ens i närheten av att vara det viktigaste. Den avgörande anledningen till varför kontanter behövs är att de är enda möjligheten att handla anonymt. Gör man alla sina inköp med ett personligt bankkort, då sparas hela ens konsumtion undan i en databas. Utifrån en lista på vad man köper, när och var går det att kartlägga stora delar av ens liv. Det skulle kunna användas till riktad reklam (som redan i dag sker med ICA-korten), kanske personanalyser i samband med att man söker jobb, vid polisutredningar, som ett redskap för politisk kartläggning, osv osv. Även för oss som inte har något att dölja skulle det kännas djupt olustigt. Lagstiftning om att datan inte får användas i oönskade syften räcker heller inte. Finns informationen alls lagrad så kommer den förr eller senare att missbrukas, så är det bara. (Jämför FRA-debatten.)

Om det går att ta fram ett helt anonymt kontantkort, som man kan fylla på i bankomater och sedan handla för utan personlig information, och om det också går att ta fram ett säkert sätt för privatpersoner att betala varandra utan att behöva en mellanhand (kanske via mobiltelefon till exempel?), då kan vi kanske börja snacka. Jag har ingen känslomässig bindning till de fysiska sedlarna och mynten, dem skulle jag inte sakna. Men till dess är det fullständigt oacceptabelt att försvåra kontanthanteringen och, via avgifter eller på annat sätt, tvinga över folk till betalkort. Kontanter är en integritetsfråga!

Annonser

Responses

  1. Utmärkt talat. Viktualiebrodern skriver också en hel del om detta; http://viktualiebrodern.wordpress.com/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: